A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Подаровані богом 95 років

Дата: 23.11.2018 15:41
Кількість переглядів: 495

                                                                                         

                                                                                         Журавлиним ключем відлітають літа,

                                                                                         ювілей вже стоїть на порозі,
                                                                                         але серцем своїм ви завжди молоді,

                                                                                         хоча юність вернути не в змозі.
 

 

Життя наше – як довга дорога.  Дорога із перешкодами та криницями чистої води, напившись якої, маєш наснаги  йти  далі.  І якою буде дорога кожного з нас – сказати важко, у когось стежка буде хвиляста та недовга, а хтось проживе життя, майже у  вікову межу. Ось і  нашому  ювіляру ветерану Великої Вітчизняної війни Заїці Андрію Андрійовичу зозуля накувала95- осінь.

Народився  Андрій Андрійович 21 листопада 1923 року,  в мальовничому селі Комишанка, Недригайлівського району, де мешкає і до нині. Ще у дитинстві Андрію  Андрійовичу  довелося пережити випробування долі. Народившись у багатодітній родині сільських трударів, він з юності  пізнав війну, ціну окрайця хліба та важку працю. З молоком матері увібрав любов до рідної землі, мови та народу. І тому, коли на рідну Україну насунула ворожа навала, наш ювіляр з перших місяців війни пішов захищати свою Батьківщину. У місті Росош Воронезької області, куди був зачислений до складу 10 запасного зенітно-кулеметного батальйону, разом зі своїми однополчанами прийняв військову  присягу. Молодий солдат після  підготовки до сержантського складу був направлений в діючу армію на оборону Москви. В складі Західного і Першого Білоруського фронтів, звільняли міста і села Росії й Білорусії. У одному з боїв Андрій Андрійович отримав незначне поранення, але лікуватися в госпіталі відмовився, не хотів відставати від своїх товаришів. Далі фронтова дорога нашого ювіляра пролягла по території Польщі,після звільнення Варшави, Познані наші солдати дійшли до Берліну. Андрій Андрійович дістався до Рейхстагу, і на його стінах залишив свій переможний підпис. Радості тоді не було меж. Це  була довгоочікувана перемога.

Після війни А.А.Заїка ще два роки на території Німеччини служив  у лавах Радянської Армії. За мужність і героїзм, виявлені у боях Андрій Андрійович Заїка  був нагороджений орденами  Вітчизняної війни ІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня,  бойовими медалями “За оборону Москви”, “За бойові заслуги”, «За перемогу над Німеччиною» та «Ветеран праці» поряд з цими нагородами ветеран має ще й ювілейні медалі.

 Після демобілізації у 1947 році повернувся у рідне село.  Свою трудову діяльність розпочав у колгоспі «Червоний коваль»,з 1949 року працював дільничим інспектором інспекції Держстрахудо 1954 року. В 1966 році закінчив економічний факультет Київського інституту народного господарства. Останні 30 років своєї трудової діяльності присвятив роботі в рідному господарстві.

Андрій Андрійович  - багата людина. Багатство не вимірюється матеріальними благами. Це, в першу чергу,його велика і дружна родина. Разом з дружиною Мотрею Федорівною виростили 3 чудових доньок, яким дали медичну освіту. Вони подарували 4 онуків , а найбільша радість для ювіляра його  4 правнуків, які огорнули його своєю ніжністю, турботою і любов'ю.

В день поважного ювілею до Андрія Андрійовича з’їхалося багато гостей, щоб вручити найдорожчий і найпочесніший подарунок – повагу, любов, визнання.

Привітати із 95-річчям людину, яка крок за кроком, разом з мільйонами побратимами під час Другої світової війни відвойовувала мир і спокій, незалежність і свободу нашої держави, до ювіляра завітали сільський голова Вільшанської сільської ради М. В.Мельніков, начальник відділу праці  та соціального захисту  Вільшанської сільської ради ДремоваЛ.М, начальник відділу культури та туризму Вільшанської сільської ради Подоляка Л.М.. Гості привітали найщирішими привітаннями та подарунком і побажали Андрію Андрійовичу жити ще довго у мирі  та злагоді, щоб життєва нива колосилась добром та козацьким здоров’ям, а тепло та затишок родинної оселі надійно захищав  від життєвих негараздів.

Пройшло немало часу  з тієї війни, і ветеранів залишились одиниці. Жива історія відходить у вічність. Ми пишаємось тим, що в нашій громаді  живуть такі люди, як Заїка А.А. – герой, який відстоював рідну землю від фашистської навали. Низько вклоняємось та висловлюємо Вам сердечну вдячність ,нехай Ваш героїчний життєвий шлях,  буде прикладом для молоді і вселить в їх душу великий патріотизм та любов до рідної Батьківщини.

 

 

Начальник відділу культури та туризму

Вільшанської сільської ради                                                                                         Л.Подоляка

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь