A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

КОРОНАВІРУС 2019-nCoV ІЗ КИТАЮ

Дата: 10.02.2020 16:47
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

Вірус із Китаю продовжує розповсюджуватися по світу, але найскладніша ситуація в Ухані та провінції Хубэй, звідки і почав свій шлях смертельний штам 2019-nCoV. Перший випадок зараження коронавірусом 2019-nCoV був зареєстрований у місті Ухань 31 грудня 2019 року. Вірус викликає пневмонію, яка вже вбила більше ста чоловік, число хворих перевищило 4,5 тисячі і ця цифра постійно збільшується. Нові випадки хвороби зареєстровані не тільки в країнах Азії, але і в США, Канаді, Японії, Австралії, Франції, Германії, Чехії та в інших країнах. У посольстві нашої держави в Китаї наполегливо рекомендують українцям, які перебувають у цій країні, при будь-якій можливості виїхати додому.

До цих пір основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є гарячка, утруднене дихання та рентгенограма грудної клітки, що показує двосторонні інфільтрати легень. Смертельні випадки захворювання зареєстровані переважно у людей зі зниженим імунітетом (особи похилого віку, хворі на хронічні недуги).

За даними китайських медичних експертів, коронавірус може передаватися між людьми через тісний контакт. Про епідеміологію 2019-nCoV наразі відомо недостатньо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передачі від людини до людини та первісне джерело спалаху.

Відомо, що коронавіруси - це ціле сімейство респіраторних вірусів (більше 40 видів), які можуть заражати не тільки людей, але і тварин - котів, собак, птахів, свиней, велику рогату худобу, зайців і навіть плазунів. Вірус був відкритий в 1960 році і отримав свою назву через булавовидні ворсинки на своїй зовнішній оболонці, які направлені в різні сторони і нагадують корону.

Ці віруси викликають гострі респіраторні захворювання від звичайної застуди до близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТГРС або «атипічна пневмонія»).

Із усієї групи коронавірусів до цього часу було відомо лише 6 видів, які вражають людей. Епідемія в Китаї викликана сьомим. У минулому столітті коронавіруси зазвичай спричиняли гостру респіраторну інфекцію, яка легко піддавалася лікуванню, тому віруси не відносили до особливо небезпечних.

Перші випадки тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТГРС або «атипічна пневмонія»), викликаного коронавірусом ТГРС-CoV, виникли у 2003 році. Тоді інфекція поширилася у 33 країни світу і забрала життя 800 людей, що склало 10% від числа заражених.

У 2012 році знову виник спалах тяжкої інфекції у Саудовській Аравії.
Був діагностований новий вид коронавірусу, який викликав епідемію близькосхідного респіраторного синдрому (БСРС-CoV), в результаті загинуло 416 людей, що склало майже 35% від числа заражених. Інфікування людей відбувалося при контакті з інфікованими верблюдами або інфікованими людьми без засобів захисту.

У травні 2018 року було зареєстровано 2 220 підтверджених випадків MERS із 790 летальними результатами.

Експерти схильні вважати, що ймовірно джерелом зараження коронавірусом (штам 2019-nCoV ), зафіксованим у грудні 2019 року в Китаї, явився «мокрий ринок» у місті Ухань, де продаються риба і морепродукти, а також птахи, змії, летучі миші та сільськогосподарські тварини. Спершу вірус потрапив до людини від якоїсь тварини, вірогідно - від летючої миші, хоч підозрюють і змій, і морських гадів, і навіть єнотів. Вчені поки що вивчають цю ситуацію. Тобто, сам по собі вірус не новий, просто люди ним не хворіли. Китайські «мокрі ринки» фактично є розсадниками бактерій і мікроорганізмів. Контроль за якістю продукції там недостатній, обробка туш проходить в антисанітарних умовах. Не завжди присутні центральна каналізація і доступ до води. Тому там є усі умови для перехресного інфікування (людей і тварин). Отже, на ринку в м. Ухань вірусу вдалося здолати міжвидовий бар’ер і інфікувати людей. Далі він адаптувався для передачі від людини до людини, що і стало причиною для розвитку спалаху.

На думку вчених, новий тип вірусу небезпечний тим, що він може викликати швидкий розвиток пневмонії і пристосувався для передачі між людьми, ставши загрозливим.

Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний. Вірус здатний вражати слизову органів дихання, шлунково-кишковий тракт и нервову систему. А також серце, печінку, нирки, очі.

Прояви респіраторного синдрому при зараженні вірусом 2019-ncoV можуть варіювати від повної відсутності симптомів до тяжкої пневмонії з дихальною недостатністю, що може привести до смерті. Хворого, як правило, турбують висока температура, нежить, кашель, утруднене дихання. При цьому бронхіт чи пневмонія можуть развиватися не завжди. У деяких випадках з’являються симптоми зі сторони шлунково-кишкового тракту, включаючи діарею. Ураження вірусом нервової системи проявляється менінгітом чи енцефалітом. У тяжких випадках пневмонії може виникнути потреба подключення хворого до аппарату штучного дихання і надання допомоги у відділенні реанімації.

Так як симптоми інфекції, викликаної коронавірусом 2019-nCoV, не являються високо специфічними, то вирішальну роль у постановці діагнозу відіграє епіданамнез, тобто інформація про місце, обставини, умови перебування людини, де могло відбутися зараження.

При підвищенні температури тіла, чханні, кашлі чи утрудненому диханні слід негайно звернутися за медичною допомогою, якщо в останні 14 днів (інкубаційний період хвороби) хворий знаходився в Китаї чи контактував із хворим, який прибув звідти. 

На сьогодні вакцини від нового типу коронавірусу не існує. Відомо, що китайські науковці приступили до її розробки. Їм вдалося ізолювати вірус, і уже розпочалася робота по підбору штама для виготовлення вакцини.

Рекомендації для широкої громадськості щодо профілактики цілого ряду гострих респіраторних захворювань (у тому числі зараження коронавірусом- штам 2019-nCoV) стандартні:

- не торкатися брудними руками очей, носа або рота; гігієна рук є ефективною мірою профілактики, тому необхідно часто і ретельно мити руки з милом або обробляти їх дезінфекуючими засобами;

- при кашлі та чханні прикривати рот і ніс зігнутим ліктем або паперовою хусткою, використану хустку варто негайно викинути та вимити руки;

- уникати перебування в приміщеннях, де знаходиться велике скупчення людей;

- при підвищенні температура тіла, кашлі і утрудненому диханні необхідно залишатися дома і якнайшвидше звернутися до лікаря, якомога менше контактувати із здоровими людьми, аби їх не заразити;

- тримати в чистоті приміщення, частіше проводити вологе прибирання та провітрювання;

- народні засоби профілактики та лікування у боротьбі з цим вірусом не ефективні.

По відношенню до ситуації, що виникла навколо зараження коронавірусом 2019-nCoV, залишається ще багато невияснених питань. Але багато чого уже зрозуміло: геном вірусу розшифрований, заразність менша, ніж при інших гострих респіраторних інфекціях, захворювання може протікати в легкій і середньо тяжкій формах, а не тільки в тяжкій, летальність менша, ніж при MERS чи SARS.

Всесвітня організація охорони здоров’я поки що не визнала спалах, викликаний коронавірусом 2019-nCoV, глобальною епідемією, а назвала його надзвичайною ситуацією національного рівня.

 

СУМСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗДОРОВ’Я


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь