Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

"Мови – це важливо!" – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови.

Дата: 21.02.2020 09:46
Кількість переглядів: 489

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

    В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.
Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України. 

  У Вільшанській сільській бібліотеці оформлена книжкова виставка «Рідна мова солов’їна» представлена   різними  літературними  жанрами.

 Для читачів – розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, ряд публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові. Увагу привертають підбірки поетичних творів, що утверджують рідну мову як творця духовного відродження української нації, а також  велика підбірка афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову. Бібліотекар Канівець В.М. провела для  користувачів бібліотеки бібліографічний огляд «України мова барвінкова». Присутні  переглянули  поезію  та прозу класиків  та сучасних  українських  письменників, твори  літераторів  Сумщини тощо.  Дізналися  про  роль мови у житті людини,  її значення для української нації і держави. 

В Деркачівській сільській бібліотеці для читачів представлена книжкова виставка «України мова барвінкова».  Бібліотекар Марченко Т.Г. провела бібліографічний огляд «Рідна мова – життя духовного основа» де  проінформувала присутніх про витоки рідної мови та її значення в житті людини.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь