A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

З 25 лютого Національний банк України введе в обіг оновлену банкноту номіналом 200 гривень.

Дата: 26.02.2020 11:26
Кількість переглядів: 311

Як відзначають в НБУ, банкноти зразка 2007 і 2019 роки будуть перебувати в обігу одночасно. Після введення в обіг нових 200-гривневих банкнот громадянам не потрібно обмінювати банкноти старого зразка на нові.

Новими банкнотами Нацбанк буде заміщати зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року.

акже відзначається, що Національний банк прагне підвищувати надійність українських банкнот. Згідно з міжнародними стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім виключити спроби шахраїв підробити банкноти. Система захисту банкнот має високий рівень і співвідноситься з рівнями систем захисту провідних валют світу. При цьому, кількість вилучених підробок національної валюти стабільно низький. Наприклад, в 2018 році з обігу вилучено тільки трохи більше 800 штук фальшивих банкнот номіналом 200 гривень.

Захист нової банкноти 200 гривень в порівнянні з банкнотою зразка 2007 року вдосконалена.

Зокрема банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її сучасний елемент захисту - оптично змінний елемент SPARK, який повинен поступово змінювати колір.
Ще один інноваційний елемент захисту - "віконна" захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти і тризуба - малого державного герба України. Якщо міняти кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект - змінюється напрямок руху її фонового зображення.

Також покращена рельєфність елементів друку, в тому числі елемента для людей з вадами зору. Змінено і вдосконалені ультрафіолетова і інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків і розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь