A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Щасливе село і гроші на нього

Дата: 20.07.2021 15:15
Кількість переглядів: 1014

19 липня 2021 року Вільшанський сільський голова Михайло Мельніков  в складі делегації Сумської області прийняв участь у Загальних зборах, Всеукраїнської асоціації громад, що відбулися у місті Києві.

Серед питань порядку денного були розглянуті:

  1. Про діяльність Асоціації.
  2.  Про план дій та про розроблення нової Стратегії Асоціації.
  3. Про внесення змін до Статуту Асоціації.
  4. Про внесення змін до внутрішніх положень Асоціації.
  5. Про визначення кількісного складу та обрання членів Правління Асоціації.
  6. Про визначення кількісного складу та обрання членів Контрольно-ревізійної комісії.
  7. Про обрання Голови Асоціації. 

Загальним зборам передувала панельна дискусія: «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації» у якій від центральної влади прийняли участь: Микола Сольський – Голова Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики; Олександр Корнієнко – Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;

Дмитро Костюк – Голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету  ВРУ з питань аграрної та земельної політики;

Віталій Безгін – Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;

Мар’ян Заблоцький - Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики;

Микола Кучер – член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики;

Іван Лукеря – заступник Міністра розвитку громад та територій;

Тарас Висоцький – заступник міністра аграрної політики та продовольства України;

Семен Кривонос – Голова Державної інспекції архітектури та містобудування.

 

Земельна реформа та реформа децентралізації дають громадам чимало повноважень, але і виклики постають теж чималі. Саме про них і йшлося під час  панельної дискусії.

 «Я хочу, щоб українське село стало щасливим. Так питання ніколи не ставили, а завжди питали, як його зробити менш нещасним. Зараз в українського села, враховуючи земельну реформу та реформу децентралізації, є передумови, щоб починати ставати щасливим», - наголосив  Олександр Корнієнко, Голова підкомітету з питань організації державної влади.

Саме про ці ресурси головно і йшлося під час панельної дискусії. Спільний знаменник – якомога більше податків мають залишатись на місцях. Так Мар’ян Заблоцький, Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики вважає, що громади мусять отримати і земельні ділянки, надані у постійне користування державним підприємствам:

«Зараз нам потрібно відмоніторити, які землі передані громадам і чи передані в достатній мірі. Адже в законі прописали, що землі під державними підприємствами залишаються в державній власності. Ви на місцях бачите, як використовуються ці землі, на моє переконання, це теж мають бути землі громад. Ми створили у ВР тимчасову слідчу комісію, яка займатиметься таким моніторингом. І коли бачитимо зловживання, ми припинимо право постійного користування держпідприємством і передаватимемо цю ділянку в комунальну власність. Друге – податок з гектару. Ми прописали, що мінімальна сума місцевого податку за гектар не може бути меншою, ніж 5% від нормативно-грошової оцінки землі».

Наполягали на тому, щоб ПДФО платилось саме за місцем розташування виробничих потужностей підприємств. Як зауважив Микола Кучер, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики: «Ми говоримо про щасливі села, а щасливі села будуть тоді, коли будуть високі зарплати в селах, коли будуть чесні зарплати і коли будуть платилися податки. Я теж наполягаю, щоб за місцем розташування виробничих потужностей платилось ПДФО».

Йшлося і про законодавчі ініціативи збільшити  громадам ренту від користуваннь надрами з 5% до 15%. Ще один інструмент фінансування – державні програми. Про них говорив Іван Лукеря, Заступник Міністра розвитку громад та територій України: «Є два ключові напрямки: планування і фінансування. Ми змінили підхід до відбору проектів  в сільській місцевості, на сьогодні не буде більше здійснюватись оцінка спільна проектів, які подаються міськими і сільськими громадами. Це будуть дві різні оцінки. У бюджеті ми пропонуємо збільшити Фонд регіонального розвитку  і розщеплення його на два або на три рівні. Це означає, що частину коштів ДФРР ми закріплюємо, як субвенцію на розвиток інфраструктури виключно у сільській місцевості».  

Наголошували присутні і на важливості комунікації між центральною владою та громадами на місцях. На думку Тараса Висоцького, першого заступника Міністра агрополітики, вона є не менш важливою за самі реформи: «Дійсно з земельною і реформою децентралізації міняються багато структурних речей. І центральна влада має забезпечити, щоб ці зміни були ефективно реалізовані. Часто стикаємося з тим, що рішення є, але люди, на яких вони націлені, про них не знають. Ми вбчаємо що такі асоціації як ВАГ, де ми говоримо про рішення для сільських територій – мають бути тим майданчиком, де буде цей зв’язок. Ця комунікація важлива, адже нам важливо отримувати напряму інформацію від тих людей, яким ми довіряємо».

 Під час відвертого тривалого діалогу народні депутати України та представники центральної виконавчої влади розповіли про вже прийняті законодавчі акти та про  проекти нормативних документів, що планується прийняти у вересні, жовтні 2021 року, які стосуються удосконалення механізмів  правового регулюванні різних аспектів діяльності територіальних громад. Головами громад було внесено цілий  ряд зауважень, доповнень та пропозицій щодо врегулювання питань адміністрування громадами місцевих податків та зборів, регулювання земельних відносин, державних закупівель, алгоритмів розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток та з багатьох інших нагальних питань. Одностайними, учасники зустрічі, були в розумінні необхідності постійної координації дій та зусиль органів місцевого самоврядування і представників Державної влади.

Саме для налагодження комунікації ВАГ і організовує свої заходи, - наголосив Іван Слободяник, перший заступник керівника Виконавчої дирекції ВАГ: «Ми маємо бути майданчиком для комунікації сільських, селищних і громад з сільським населенням для того, щоб вчасно можна було робити корективи тих реформ, які відбуваються або вирішувати проблеми конкретних громад».

На необхідності консолідованої комунікації наголосив і голова ВАГ Микола Фурсенко: «Ми зібрались з представниками уряду і парламенту, щоб обговорити питання які нас турбують  - це розвиток сільських територій, розвиток українського села. Децентралізація підходить до свого завершення, є помилки звичайно, але йдемо вперед, туруємо тернисту дорогу для того, щоб відродити село і державу».

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь