A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

ПРОБАЦІЯ – ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ГРОМАДИ

Дата: 24.12.2021 11:46
Кількість переглядів: 728

Майже ні в кого не виникає сумнівів, що наслідком кримінального правопорушення має бути відповідне покарання.

Більше того покарання у свідомості  більшості  громадян має асоціацію з місцями позбавлення волі. Але така асоціація є значною мірою підсвідомою. Мало хто із громадян може припустити, що покарання можна відбувати без ізоляції від суспільства. 

Закон України “Про пробацію”, який був прийнятий 05.02.2015 року і розроблявся з урахуванням європейських стандартів пробації, визначає, що пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація в Україні починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після винесення судом  вироку, яким  призначено  покарання не  пов’язане з ізоляцією від суспільства. Пробація забезпечує контроль за виконанням  засудженими обов’язків, покладених на нього судом, надає необхідні консультації та допомогу у створенні умов для життя, не вчиняючи нових правопорушень. Співробітники пробації використовують  індивідуальних підхід до кожного клієнта пробації при розробці планів роботи з ними.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Кількість клієнтів пробації за чисельністю на сьогодні перевищує кількість осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Пробація державі обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж позбавлення волі. 

Протягом 2021 року по обліку Роменського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області  пройшло 76 осіб, які відбували кримінальні покарання, не пов’язані з позбавленням волі та адміністративні стягнення. На виконання до Роменського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області надійшло 3 ухвал щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб.

Крім досудової доповіді проводиться реалізація пенітенціарної пробації – надання підтримки та допомоги у вирішенні соціально-побутових питань засуджених, які готуються до звільнення з місць обмеження волі або позбавлення волі, для підвищення результатів їх соціальної реабілітації та попередження повторних злочинів. Протягом року  надано сприяння у вирішенні питань підготовки до звільнення: у пошуку місця проживання – 5   особам; працевлаштування – 2 особам.

Наказами Міністерства юстиції України  затверджено пробаційні програми , які необхідні для роботи з суб’єктами пробації,  та покладаються судами на засуджених  до покарання у виді обмеження або позбавлення волі, які звільнені від відбування даного виду покарання з випробуванням  і встановленим іспитовим строком,  як обов’язок («Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», «Формування життєвих навичок»). Це ефективний, але складний інструмент, якій потребує спеціальної підготовки та навичок.

Роменський районний сектор №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області постійно  намагається  довести громаді, що в державі створений  та функціонує ще один орган, який запобігає правопорушенням. Пробація - це не каральний орган, адже його головна мета — забезпечення безпеки громади. Співробітники уповноваженого органу з питань пробації постійно працюють у громаді, разом з громадою та для громади, використовуючи ті ресурси, які є в громаді. Маємо надію, що слово «пробація» у більшості громадян вже не викликає непорозуміння. З інформацією про  діяльність органів пробації  можна ознайомитися в соціальних мережах та на сайті Державної установи «Центр пробації» www.probation.gov.ua.

Роменський районний сектор №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області запрошує до  співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Волонтер пробації - фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

Взаємодіючи із органами пробації Ви допомагатимете особам (суб'єктам пробації), які в силу обставин, важких умов життя, умисно або із необережності вчинили правопорушення невеликої суспільної небезпечності, за які їх засуджено до покарань альтернативних позбавленню волі, або ситуація, коли на етапі підготовки досудової доповіді вирішується питання щодо міри їх відповідальності.

Чекаємо Вас за адресою: 

вул. Шкільна, 12, смт Недригайлів, Сумська області, 42100
е-mail: sm12@probation.gov.ua
Контактний телефон: 066-00-63-43-93.

 

Михайло Вербицький
начальник Роменського районного сектору №2

філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь