A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Недригайлівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області інформує:

Дата: 26.10.2022 10:18
Кількість переглядів: 129

Дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки під час проведення  опалювального сезону - запорука зниженню виробничого травматизму.

   Забезпечення належного стану охорони праці та пожежної безпеки підприємства стає особливо актуальним в опалювальний період. Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів створює додаткову небезпеку виникнення виробничого травматизму. Роботодавець повинен прикласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва від пожеж  та нещасних випадків.

Необхідно пам’ятати, що при порушенні правил безпечної експлуатації котлів працівник може отримати термічні опіки, ураження електричним струмом, динамічним ударом при вибуху котла. У зв'язку з цим нагадуємо окремі вимоги, які убезпечать від нещасних випадків, необхідні на кожному підприємстві, в організації, установі та закладі.      До теперішнього часу більшість громадських будівель та інших об’єктів опалювалося природним газом, але у зв’язку з подорожчанням газу багато споживачів стали замислюватися про відмову від газопостачання та встановлення для опалення твердопаливних котлів. Безпека експлуатації твердопаливних котлів – важлива умова їх використання, так як вибухи нерідко призводять до руйнування несучих конструкцій будівель, що несе загрозу для здоров’я і життя людей, що знаходяться в безпосередній близькості, тому особливу увагу при експлуатації і обслуговуванні котлів слід приділяти дотриманню інструкцій по монтажу та експлуатації котла, наявності необхідної тяги, коли може відбутися її перекидання і вихід продуктів горіння усередину приміщення, площі перетину і висоти димоходу, наявності та справного стану запобіжної арматуру.

В зимовий період під час опалювального сезону, підвищується ризик виникнення нещасних випадків, пов’язаних з використанням природного газу на виробництвах, у зв’язку з цим необхідно звернути увагу на суворе дотримання правил безпеки під час експлуатації газового устаткування. Особливо це пов’язано з втручанням в систему газопостачання, самовільною установкою та підключенням газових приладів, неправильним користуванням газовими приладами, порушенням правил безпеки при експлуатації газових приладів, відсутністю тяги в димових каналах та припливно-витяжної вентиляції. 

У разі застосування будь-якого класу електронагрівальних приладів обов’язковим є виконання таких вимог:

- нові підключення струмоприймачів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;

- електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу;

- нагрівальні робочі частини цих приладів мають бути захищені від зіткнення з горючими матеріалами.

- для опалення невеликих приміщень, у тому числі підприємств торгівлі, пересувних побутових приміщень (вагончиків) для будівельників, можуть застосовуватися масляні радіатори та електропанелі із закритими нагрівальними елементами. Такі прилади повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;

- забороняється залишати електрообігрівальні прилади, які працюють, без нагляду. Адже недбальство та халатність персоналу підприємства під час використання обігрівачів також може призвести до нещасного випадку.

Керівники підприємств, установ, організацій, сільські та  селищні голови під час проведення опалювального сезону повинні забезпечити використовувати в експлуатації котельне обладнання, системи газопостачання, автоматики безпеки, контрольно-вимірювальні прилади та запобіжні пристрої лише після технічного обстеження спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні дозволи на виконання зазначених робіт, не допускати до обслуговування водогрійних і парових котлів осіб до 18 років, працівників які не пройшли навчання та перевірку знань, медичні огляди, інструктажі з охорони праці. Робітники які працюють на котельнях обов’язково мають бути забезпечені спецодягом та засобами індивідуального захисту, звернути увагу на суворе дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також, особистої безпеки. 

Шановні роботодавці! Пам’ятайте, всі травми на виробництві – наслідок порушення вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також,  особистої безпеки працівників.
 

 

Олександр Макаренко 
страховий експерт з охорони праці 
Недригайлівського відділення УВД 
ФСС України у Сумській області                                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь