A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Консультація щодо спадкування зі змінами

Дата: 19.05.2023 11:46
Кількість переглядів: 110

Завідувач сектора Недригайлівського бюро правової допомоги Ірина Валюх інформує населення зі спадкового права.

Відповідно до ст. ст. 1268, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. При цьому, необхідно мати на увазі, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Місце відкриття спадщини

Відповідно до вимого ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місце знаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місце знаходження основної частини рухомого майна.

Процедура спадкування

Протягом 6 місяців з дня смерті родича особи, які вважають себе його спадкоємцями заявляють своє право на спадщину. ДОВОДИМО ДО ВАШОГО ВІДОМА про те, що строки у воєнний час були подовжені до 10 місяців, але 12 травня 2023 року Постановою КМУ були повернуті старі приписи щодо 6 місячного періоду. Ті особи,що не встигли та фактично пропустили чи не встигають у 6 місяців, у них є час до 12 червня 2023 року заявити своє право на спадкову масу.

Заява про прийняття спадщини (або про відмову від прийняття, якщо було прийнято таке рішення) подається нотаріусу за останнім місцем проживання померлого.

Успадкувати можна лише все майно, котре передається у спадок, прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається 

Якщо ви плануєте реалізувати своє право на спадкування, вам необхідно:

  • Отримати свідоцтво про смерть спадкодавця – це можна зробити у будь-якому органі ДРАЦС на підконтрольній території України.

  • Подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса.

  • Після цього нотаріус відкриває спадкову справу та надає вам перелік необхідних документів (свідоцтво про прийняття спадщини).

Зверніть увагу, що спадкоємець може звернутися до нотаріуса (державного чи приватного) в будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України.

 

Довідково:

Сектор Недригайлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 16, смт Недригайлів, Сумська область.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь