Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

БЕЗПЕЧНЕ УКРИТТЯ В ПРИВАТНОМУ БУДИНКУ: КОРИСНІ ПОРАДИ І ЛАЙФХАКИ

Дата: 09.10.2023 11:34
Кількість переглядів: 243

Вся країна вже майже 20 місяців живе в абсолютно новій реальності – реальності повномасштабної війни. Життя разом із сиренами повітряних тривог, дзвоном розбитого скла, кров’ю на тротуарах та плачем дітей змушує нас дбати про свою безпеку більше аніж раніше. 

Більшість населених пунктів не мають достатньо кількості офіційних  надцйних бомбосховищ або повноцінних укриттів. У великих містах замінною їм може стати метро, підземні переходи, цокольні приміщення багатоповерхівок тощо. Що ж робити якщо ти  живеш у маленькому провінційному населеному пункті!? 

В селах та інших невеликих населених пунктах на території приватних садиб зазвичай є погреби для консервації або підвали. При їх удосконаленні можна створити комфортне місце, яке забезпечить прихисток для усієї родини під час повітряних тривог або ворожих обстрілів. 

По-перше, необхідно провести ревізію наявного приміщення. Перевірити безпечність. Якщо стіни не обмуровано – це приміщення можна використовувати для укриття лише у крайньому випадку. Є небезпека, що воно завалиться при найменшому пошкодженні снарядами. Також важливо перевірити наявність вентиляції та міцність плит перекриття. Для циркуляції повітря цілком достатньо звичайної вентиляції у вигляді двох труб на протилежних стінах. Також вентиляцію можливо зробити за допомогою електровентилятора, але така витяжка не забезпечить повітрям в умовах відсутності електрики.

По-друге, облаштуйте мінімальний побут: стільці, лежанки, лавки. Якщо є можливість проведіть освітлення та запасіться ліхтарями, свічками, сірниками. Візьміть туристичний пальник або примус (спиртівку) із запасом палива, щоб кип’ятити воду при необхідності.

По-третє, запасіться водою (3 л на добу для однієї людини), їжею довготривалого терміну зберігання (мінімум на 2 доби), необхідними ліками, радіоприймачем на батарейках, свистком, засобами зв’язку: мобільні телефони, павер-банки (все, що допоможе вам будь-яким чином викликати службу екстреної допомоги у разі необхідності). В побуті практичніше користуватися кружками та мисками, вони не б’ються. У них можна запарити швидкорозчинну їжу, заварити чай. Запас їжі краще готувати без солоностей та копченостей. Вони викликають спрагу. В екстремальних умовах стануть у нагоді:

– льодяники – для економії води;
– шоколад – для неспання;
– галетне печиво – воно швидко втамовує голод.

Під рукою бажано, щоб були необхідні ліки – заспокійливі, від тиску, серцеві. У стресовій ситуації без них не обійтись.

Важливо організувати туалет – відро з кришкою. Головне своєчасно його спустошувати, коли це безпечно.

Найкраще все це знести до укриття зарання аби, під час небезпеки відразу спускатися в укриття не думаючи про такі речі. 

Добре мати в укритті джерело питної води. Найкращий варіант — доступ до свердловини, воду з якої можна накачати вручну, без електронасоса. Якщо такої можливості немає то необхідно запастися питною водою у закритій тарі та постійно слідкувати за терміном її придатності.  

Дуже важливо прибрати з підвалу та прилеглої території газові балони й інші будь-які вибухово-небезпечні предмети.  

В ідеалі укриття має мати два окремі виходи у протилежних його кінцях. Якщо один із виходів засипле, можна буде скористатися іншим.

Також варто тримати в погребі лопату та сокиру – у випадку завалу вони знадобляться, щоб відкопатися.

На вході до укриття обов’язково напишіть, що ви там або повідомте сусідів, де вас шукати.

Корисний лайфхак: якщо вхід до підвалу знаходиться у приміщенні будинку, то люк має відкриватися всередину укриття, а не назовні. Якщо люк присипле уламками цегли, каменю, будівельних матеріалів відкрити його назовні буде неможливо.

Якщо на території вашого домоволодіння взагалі відсутнє будь-яке укриття або воно у поганому стані, то наступні поради для вас:

  1. Якщо ваш будинок двоповерховий, краще спустися на перший поверх. Підлога нагорі може провалитися у випадку обстрілу.
  2. Найкраще сховатися у кімнаті, що відгороджена від вулиці двома стінами, в якій немає вікон та хитких конструкцій.
  3. Ховатися у ванній, якщо є інші варіанти, не бажано. Уламки кахлю можуть завдати поранень.
  4. Найкраще місце — коридор, захищений 2-3 стінами з усіх сторін. Під час артобстрілу намагайтеся перебувати біля несучих стін (товщина не менше 20 см). Перша стіна поглинає силу вибуху. На другу падають уламки. За статистикою, люди, що ховаються за нею, виживають у 90% випадків.
  5. Всі двері зі склом зняти з петель і покласти на підлогу. Накрити все це цупкою тканиною або ковдрою.
  6. Вікна щільно закрити. Не залишати навіть в режимі провітрювання.
  7. Після сповіщення про небезпеку: вимкніть світло, газ, воду, загасіть вогонь у печі. Якщо у вас газовий балон – від’єднайте його, спустіть тиск, покладіть лежачи в безпечне місце за кілька стінок від вашого сховища.

Зазвичай будівлі витримують уламки. Важливо відійти від вікон. Вікна доцільно заклеїти, закласти, забити – це пом’якшує силу ударної хвилі від вибуху і мінімізує розліт осколків скла.

У ці тяжкі для нас часи важливо підтримувати один одного. Можна об’єднатися із сусідами й спільними зусиллями заздалегідь зробити ваше укриття більш комфортним (наскільки це можливо).

Подбайте завчасно про власну безпеку та безпеку своєї родини, і нехай бомбосховище та інші укриття вам більше ніколи не доведеться використовувати за прямим призначення!

Олександр Кущенко – начальник відділу земельних відносин, архітектури, житлово-комунального господарства, надзвичайних ситуацій та комунальної власності Вільшанської сільської ради.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь