A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Вакцинація собак і котів є ключем до припинення передавання сказу як серед тварин так і від тварин до людей

Дата: 16.11.2023 16:30
Кількість переглядів: 55

Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що в рамках реалізації підходу «Єдине здоров’я»  18-19 жовтня 2023 року відбулась конференція щодо сказу в Україні «Співпрацюй, навчайся, ліквідуй», яка організована ВООЗ у співпраці з Держпродспоживслужбою, МОЗ, Центром громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) та партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією (FAO) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин  (WOAN) за фінансової підтримки Уряду Німеччини, мета даної конференції є підвищення обізнаності громадян щодо небезпечності сказу для тварин та людей, а також інформування стосовно профілактики  сказу. З 2018 року запроваджено глобальний стратегічний план із ліквідації сказу людини, що передається собаками до 2030 року «Нуль до 2023р.»

Чому треба ліквідувати сказ? Тому що сказ убиває. Сказ передається через укуси та подряпини інфікованих тварин. Клінічні ознаки сказу включають порушення свідомості, гіперактивність, галюцинації та гідрофобію («буйний» сказ) або параліч і кому (паралітичний сказ) із подальшою смертю.

За оцінками щороку сказ забирає життя 59 000 людей. Тобто кожні дев’ять хвилин кожного дня від нього помирає одна людина. Оскільки укуси собак (укуси і подряпини котів) є причиною майже всіх випадків захворювання в людей, смертям від сказу можна запобігти за рахунок підвищення обізнаності та вакцинації собак і котів для профілактики захворювання в його джерелі, а також застосування рятівного лікування у випадку укусу. На сьогодні існують вакцини, лікарські засоби, інструменти та технології, які дозволяють запобігти смертям людей від сказу, що передається собаками , котами.

         Незважаючи на те, що в разі розвитку клінічних ознак, сказ має летальні наслідки, йому можна запобігти за рахунок трьох втручань із підтвердженою ефективністю. 1. Поінформованість про захворювання на сказ передбачає взаємодію з громадськістю і дає людям змогу врятувати своє життя, вчасно звернувшись по допомогу. Це включає розуміння того, як запобігти сказу у тварин, у яких випадках підозрювати сказ і що робити в разі укусу. 2. Постконтактна профілактика (ПКП) передбачає проведення курсу вакцинації та, у деяких випадках, введення антирабічного імуноглобуліну (АІГ) за наявності підозри на контакт зі сказом. 3.Належне оброблення ран і своєчасний доступ до якісної ПКП майже на 100% ефективні в запобіганні смерті людини від сказу.

Найпершим завданням для досягнення ліквідації сказу є ефективне використання вакцин, лікарських засобів, інструментів і технологій, що знизить ризик захворювання людей на сказ шляхом кращої обізнаності та підготовленості, ширшого доступу до ліків і вакцин, вакцинації тварин.  Сказ у людей і собак (котів) пов'язаний (99% випадків сказу у людей трапляються через укуси скажених собак (котів). Вакцинація собак і котів проти сказу припиняє передавання захворювання серед тварин і від тварин до людей.

Дуже важливою складовою у високій обізнаності громадян щодо сказу є проведення навчань, особливо серед дітей про правила догляду за домашніми тваринами та безпечного поводження з ними.  Додається  інформаційний матеріал на дану тему: український переклад брошури «Хочеш мати друга? Будь другом!».

 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь