A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Увага! В області виявлено захворювання птиці на високопатогенний грип

Дата: 05.01.2024 14:13
Кількість переглядів: 41

Повідомлення про загибель птиці в с. Штанівка Сумського району надійшло 29.12.2023 року. Падіж птиці стався в підсобних господарствах приватного сектору. Всього загинуло 98 голів курей та 5 качок, з них 34 голови курей придбаних 23.12.2023 за оголошенням з мережі Інтернет. Падіж придбаної птиці почався в день купівлі. Хвора птиця у жителів села відмовлялася від корму та води, була малорухливою (стояла чи сиділа з опущеною головою).

За результатами патологічного розтину трупів птиці встановлено підозру на грип птиці. Підозра підтверджена за результатами досліджень біоматеріалу відібраного від трупів птиці  в ПЛР, виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А субтипу H5N1, відповідно до звіту про результати дослідження патологічного/біологічного матеріалу/об’єктів навколишнього середовища № 014048 м.п.м./23 від 31.12.2023 Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській районній державній адміністрації  № 4 від 31.12.2023 територію с. Штанівка Воронівського старостату Білопільської територіальної громади Сумського району Сумської області оголошено неблагополучним пунктом по високопатогенному грипу птиці та накладено карантин. Цим рішенням затверджено також План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання грипу птиці.

Рішенням визначено:

епізоотичний осередок – територія с. Штанівка Сумського району Сумської області;

буферна зона (захисту): територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 3 км, в якій знаходяться:
с. Зарічне, с. Безсокирне, с. Дудченки, с. Москаленки, с. Куянівка  Сумського району;

зона спостереження (нагляду): територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 10 км, до якої включено населені пункти м. Білопілля, с. Перемога, 
с. Горобівка, с. Вири, с. Білани, с. Котенки, с. Ганнівка-Вирівська,
с. Новоандріївка, с. Воронівка, с. Москаленки, с. Куянівка,
с. Нагірнівка, с. Янченки, с. Цимбалівка  Сумського району.

До відома: 23.12.2023 року спалах пташиного грипу реєстрували в дикій фауні (загинули лебеді) на території Чернівецької області.

Відповідно до вищевикладеного звертаємось до громадян, які утримують курей, гусей, качок, індиків, перепелів, голубів та інших птахів, щоб мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства дотримуватись таких обов’язкових заходів:

  • при купівлі птиці вимагати ветеринарні супровідні документи на неї та проводити карантинування птиці (ізольовано утримувати не менше 30 днів, в цей період не допускати контакти з іншою птицею);
  • птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
  • не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;
  • не допускати контакту домашньої птиці з дикою птицею, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов'язані з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки та інші) та особливо з дикою перелітною птицею;
  • проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал, періодичну дезінфекцію;
  • з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);
  • для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

Нагадаємо, грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.

Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше. 

Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.

         Шляхи передачі та розповсюдження:

  • Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
  • Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
  • Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.
  • Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
  • Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

Клінічні ознаки:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряки в області голови; підшкірні геморагії (крововиливи) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
  • У бройлерів клінічні ознаки високопатогенного грипу менше виражені, ніж у інших видів і характеризуються пригніченням, сонливістю, відсутністю апетиту та підвищеною летальністю. Також спостерігаються набряки голови та шиї, ознаки ураження нервової системи, зокрема викривлення шиї та атаксія.
  • Клінічні ознаки грипу індиків залежать від патогенності збудника, віку птиці та інфікування збудниками інших хвороб. При зараженні високопатогенними штамами грипу відмічається раптова загибель птиці, знижується або припиняється яйцекладка, з'являються бронхіальні хрипи і крепітація в легенях, глухий кашель, синусити, набряки голови, депресія, діарея. Смертність досягає 80-90%.

Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт

Увага!!! Пташиний грип! | Недогарківська громада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь