Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Пташиний грип на Сумщині: нові випадки

Дата: 15.01.2024 10:59
Кількість переглядів: 71

Новий спалах грипу птиці був зареєстрований на території с. Товста Миколаївської селищної тергромади – тут встановлена карантинна зона 10 км. Здійснювати переміщення тварин з осередку на інші території суворо заборонено.

Про кожен випадок захворювання або загибелі птиці їх власники зобов"язані негайно повідомити місцеву владу, повідомили в селищній раді.

Нагадаємо, що спочатку, наприкінці грудня минулого року, випадок високопатогенного грипу птиці був зафіксований у селі Штанівка Сумського (Білопільського) району. Там менше ніж за тиждень загинуло 29 голів із партії куплених птахів та 51 голова (кури, качки) домашньої птиці.

Потім спалах грипу птиці виявили в с. Куянівка Білопільської територіальної громади. До ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло повідомлення про загибель курей 2 січня. В ході епізоотичного розслідування виявлено падіж у 8 дворах на вул. Кайдаша. Також було встановлено, що 23 грудня власники домоволодінь купили 30 курей онлайн, без підтвердження епізоотичного благополуччя. Закуплена птиця загинула повністю. Пізніше, 27 та 28 грудня, клінічні ознаки захворювання та падіж розпочався серед домашньої птиці. Станом на 2 січня загинуло 105 голів птиці: в т. ч. курей – 87, качок – 3, гусей – 15.

В ході лабораторних досліджень у ДНДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у відібраних пробах було виявлено РНК вірусу типу А, субтипу Н5N1.

Тож на минулий тидень у Штанівці і Куянівці знищили всіх свійських птахів - навіть здорових Станом на 5 січня людей із симптомами, характерними для пташиного грипу, серед мешканців Штанівки та Куянівки не виявили.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПТАШИНИЙ ГРИП - Офіційний веб-сайт ...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь