A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська громада
Сумська область, Роменський район

Надання консультації щодо оформлення пенсії по втраті годувальника

Дата: 24.04.2024 14:55
Кількість переглядів: 32

До сектору Недригайлівське бюро правничої допомоги Конотопського відділу безоплатної правничої допомоги Північно-Східного управління надання БПД Східного МРЦ з надання БПД звернулися батьки безвісно зниклого військовослужбовця за консультацією щодо оформлення пенсії по втраті годувальника. Надане питання надає роз’яснення завідувач сектору Ірина ВАЛЮХ .

Якщо людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин, непрацездатні члени її сім’ї можуть отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу у зниклої безвісти особи за особливих обставин.

Перелік членів сім’ї, які мають на це право, визначає Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до вимого статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, визначено умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника і хто має право на призначення пенсії. 

Непрацездатні члени сім'ї, якими вважаються:

-чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

-діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років абостарші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення18 років.

іти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

-чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

Право на отримання такої пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про людину до Єдиного реєстру досудових розслідувань або Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Пенсія нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи. 

Щоб отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника за особу, яка є зниклою безвісти за особливих обставин, потрібно подати заяву про її призначення та необхідні документи до сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України. Зробити це можна також онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ (portal.pfu.gov.ua) або через засоби порталу державних послуг Дія. У випадку подання заяви онлайн, до неї потрібно додати скановані копії оригіналів документів.

До пакета документів необхідно обов’язково додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія обчислюється на підставі наданих документів, проте вона не може бути нижчою 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на одного непрацездатного члена сім’ї, 120 % – на двох, 150 % – на трьох і більше.

 

Недригайлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 16, смт Недригайлів, Роменський район, Сумська область.

Громадяни також можуть звернутися на гарячу лінію безоплатної правничої допомоги за телефоном: 0800213103.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь